Vad är NAC?

NAC står för N-acetylcystein och det är en 

tilläggsform av cystein, en semi-essentiell aminosyra. NAC har många hälsofördelar, inklusive att fylla på antioxidanter och ge näring till din hjärna.

NAC anses vara halvviktigt eftersom din kropp kan producera det från andra aminosyror, nämligen metionin och serin. Det blir nödvändigt först när dietintaget av metionin och serin är lågt.

Cystein finns i de flesta proteinrika livsmedel, såsom kyckling, kalkon, yoghurt, ost, ägg, solrosfrön och baljväxter.

Att konsumera tillräckligt med cystein och NAC är viktigt av en mängd olika hälsoskäl, inklusive för att fylla på den mest kraftfulla antioxidanten i din kropp, glutation. Dessa aminosyror hjälper också till med kroniska andningssjukdomar, fertilitet och hjärnans hälsa. Det sägs även vara bra för att lindra symtomen av influensa och förkylning. På Fitnessfrank kan du läsa mer om detta som tillskott. 

Varför ska man äta ett tillskott av NAC?

NAC finns dels naturligt i kroppen samt att det även finns i den mat vi äter. Dessutom så finns det som kosttillskott. Många gånger så ingår det i  olika tillskott för en förbättrad leverhälsa så väl som att det finns i egen ren form. Att ta extra tillskott kan vara bra eftersom att det stödjer ditt immunförsvar, avgiftar din lever och verkar fördelaktigt för ditt hår, din hud och dina naglar. 

Har NAC en positiv påverkan på träning?

Den som tränar mycket har ofta ett större behov av aminosyror, därav även N-Acetylcystein. Det som är bra med aminosyror är att de hjälper dig bygga upp och reparera dina muskler. 

27 Mar 2023