Vad för utrustning behöver man ha för ridning?

När det gäller utrustning för ridning så finns det ju idag hur mycket som helst, både för dig som ryttare och för din häst. Du kan så klart köpa exakt hur mycket du vill och vad du vill, men generellt räcker det med ett få saker för dig och ett få saker för din häst.

Utrustning för ryttaren

  • Hjälm
  • Stövlar
  • Ridbyxor
  • Bekväm tröja

Utrustning För Hästen

  • Borstar och annat för hästens skötsel
  • Sadelunderlägg
  • Sadel
  • Träns, tyglar och bett eller hackamore

Nödvändig utrustning för ryttaren

När du tittar på ridutrustning kommer du att upptäcka att det finns oändliga alternativ att välja mellan. Det finns fyra viktiga saker som du behöver dock, om du ska till stallet för din allra första lektion.

Ryttarutrustning #1: Hjälm

Vi börjar med det viktigaste på den här listan. När du rider på en häst sätter du din tillit till ett djur på flera hundra kilo som är både kraftfullt och flygigt. Beroende på din expertis och hästen du rider kan detta vara en farlig kombination. Även den mest fogliga häst kan bli skrämd, och även en erfaren ryttare kan kastas eller på annat sätt skadas.

Du behöver en ASTM/SEI-certifierad hjälm, vilket är en hjälm speciellt designad för ryttare. Om du ska ta lektioner kanske du upptäcker att ridskolan du rider på redan har hjälmar tillgängliga för din användning. Ändå kanske du vill ha din egen för att säkerställa rätt passform.

Ryttarutrustning #2: Stövlar

Ridstövlar är inte bara för att hålla stilen – de är också viktiga för säkerheten. För att säkert rida en häst behöver du en sko med en klack . Detta säkerställer att din fot inte trasslar in sig i stigbygeln, vilket kan vara en allvarlig säkerhetsrisk om du skulle ramla av hästen. Några av de mest populära alternativen är engelska ridstövlar eller western ridstövlar. De finns båda i högre eller kortare stilar (de korta engelska stövlarna är kända som "paddockboots"). 

Ryttarutrustning #3: Ridbyxor

Om du någonsin har ridit en häst i short så, var det förmodligen bara en gång. Dina ben kommer att ha konstant kontakt med din häst,och detta kan bli obehagligt om du inte har byxor på dig. Du kan rida i jeans, ridbyxor eller till och med leggings – se bara till att byxorna du väljer är formsittande och flexibla samt inte har en söm inåt benen.

Ryttarutrustning #4: Bekväm tröja

Du kan bära nästan vilken tröja som helst för ridning, så länge den är bekväm (fuktavledande är ett plus), formsydd och tillåter flexibilitet och rörelse. 

Nödvändig ridutrustning för hästen

Om du planerar att ta lektioner eller hyra i ett lokalt stall så borde de redan ha allt som din häst behöver. Men om du köper din egen häst, nedan finns de nödvändigheter som du behöver för att rida.

Hästutrustning #1: Hästvårdssaker

Din häst bör tas om hand före varje ridtur. Detta är inte bara viktigt för hästens pälsvård, utan också för din hästs komfort. Om en häst har smuts på pälsen och denna är täckt med en sadel och ryttare, kan skräpet gräva sig in i huden och orsaka obehag. Du bör satsa på olika sorters borstar, hovkrats och så vidare.

Hästutrustning #2: Sadelunderlägg

Under varje sadel måste det finnas ett slags underlägg som vojlock eller schabrak. Sadelunderlägg skyddar hästen från skavning av sadeln, och är viktigt för varje ridtur. Dessa finns i en mängd olika stilar och storlekar, så se till att köpa en som passar din häst och sadel. Det är också viktigt att veta att det finns en skillnad mellan engelska och western sadelunderlägg. Var noga med att få rätt sadelunderlägg beroende på vilken ridstil du kör, om du rider klassisk engelsk ridning eller westernridning.

Hästutrustning #3: Sadel

Sadeln är förmodligen det dyraste föremålet på den här listan. Du behöver antingen en engelsk sadel eller en western sadel beroende på disciplin och varje typ kommer i en mängd olika stilar och storlekar. Även om du kan köpa en sadel online, är det vanligtvis bäst att handla personligen för denna artikel. Du bör prova sadeln på din häst och även rida i den innan du köper för att se till att den passar både dig och din häst. En illasittande sadel kan orsaka smärta för din häst som till och med kan leda till beteendeproblem.

Hästutrustning #4: träns, tyglar och bett eller hackamore

Varje häst behöver ett träns, tyglar och ett sätt att kontrollera djuret (vanligtvis är detta i form av en bett eller en hackamore). Ett träns passar på hästens huvud. Stilen kommer att bero på disciplinen, hästen och dina egna preferenser. Tyglarna är fästa i bettet och är vad du håller i händerna. Ett bett är metallstaven som går in i hästens mun och fästs vid tyglarna. Istället för detta kan du välja att använda en hackamore – den går över hästens nos. Både bettet och hackamore används för att styra och kontrollera hästen. 

16 Mar 2023