Välj rätt täcke till din häst

Huruvida man ska ha hästtäcke på sin häst eller inte är omdiskuterat. En del anser att man inte ska ha det alls, medan andra förespråkar det. Dock är det bra med olika sorters hästtäcken, då de kakn skydda mot sol, regn, kyla, insekter med mera. Du som vill veta mer om olika täcken och jämföra dem kan göra det på husdjursrevyn. Det gäller att ha rätt täcke vid rätt tillfälle. Det är inte bra att ha för varma täcken på hästarna, de har ju faktiskt även en päls som hjälper till att hålla värmen. Det som påverkar vad för täcke det ska vara och hur tjockt det ska vara är hur vädret är samt andra faktorer så som hästens hårrem, ålder, hälsotillstånd, foder, hull och om det finns väderskydd ute eller inte. 

Vad händer om hästen har täcke i onödan?

Om din häst alltid har täcke på sig så kan det bli överhettning. Den har ju faktiskt redan en bra isolering i form av sin egen päls. När man lägger på täcke är det detsamma som om den får på sig en dunjacka eller liknande. Är det skiftande väder under dagen så kan inte hästen göra sig av med det överskott av värme som kan uppstå. Det om skker är att då bildas svettavlagringar i hästens hårrem, vilka bakas in i huden och på sikt kan ge olika hudproblem så som svampinfektioner.

Om hästens täcke har en dålig passform kkan det ge skav, så det är viktigt att rätt storlek! Kontrollera även flera gånger per dag så att inte remmar eller annat gått upp, för även lösa sådana kan ge upphov till skador.

16 Jul 2020