Viktig kunskap rädda liv!

Har du någonsin varit med om någon olycka? Jag har varit med om att människor har ramlat ihop mitt på gatan. Just den gången som det faktiskt låg en man på gatan fanns det en sjuksköterska i närheten som kunde hjälpa denne. Jag och mitt sällskap bara gick vidare, vi stannade inte kvar för att se om den personen överlevde. Men sedan fick jag en tankeställare - tänk om det inte funnits någon utbildad läkare eller sjuksköterska som kunnat ta hand om den som har ramlat ihop på gatan? Vad gör man om det inte råkar finns någon sådan nära? Alla kan ju rimligtvis inte vara det. I sådana fall önskar jag faktiskt att jag hade vetat hur man kan rädda en annan människas liv. För det kan ju hända precis var och när som helst, i löpspåret, på gymmet, idrottsplatsen, i stan. Var och när som helst!

Som tur kan man utbilda sig

Då kan det vara bra att veta att det finns hjärt- och lungräddningskurser (hlr-utbildning) på nätet. När man väl gått en sådan, kan man sedan köpa en hjärtstartare. Har man kunskapen och (kanske) en hjärtstartare vet man i alla fall vad man kan göra, ifall något händer!

Viktigt veta första hjälpen

Många har första hjälpen låda hemma eller i bilen, men den innehåller bara förband, alsolsprit och plåster. Jag tycke att alla borde ha en hjärtstartare och kunna hlr. Har man en hjärtstartare kan man ge den viktiga hjälpen, precis efter att någon drabbats av en hjärtattack. Sekunderna efter den är viktiga. Ambulanserna behöver minst tio minuter på sig för att komma till den som drabbats, om någon som råkar befinna sig där, kan den personen rädda någon och vara hjälte för livet!

30 Oct 2017